Email

tuija.humberg(at)humberg.fi

Tilitoimisto-Humberg_logo

Soita!

+ 358 40 837 8166

Blogi

Aloittavan yrityksen ABC: kirjanpidon perusteet uusille yrittäjille

27/04/2023

Kirjanpito voi tuntua hankalta ja monimutkaiselta aloitteleville yrittäjille. Tässä artikkelissa käymme läpi kaiken olennaisimman, mitä aloittavan yrittäjän tulee tietää kirjanpidosta ja selkeytämme kirjanpidon salaisuuksia, jotta voit hoitaa yrityksesi raha-asioita kuin ammattilainen.

Kirjanpidon perusteet

Kirjanpidossa on kolme pääkomponenttia:

 1. Tulot: Rahan saapuminen yritykseen, esimerkiksi myynnistä tai palveluista.
 2. Menot: Rahan poistuminen yrityksestä, kuten palkkojen maksu, vuokrat ja tarvikkeet.
 3. Pääoma: Yrityksen omistajien investoinnit yritykseen ja se, kuinka paljon heillä on sijoitettuna.


Näiden kolmen komponentin avulla yrityksen omistaja voi arvioida yrityksen taloudellista tilannetta ja tehdä tarvittavia päätöksiä.

Lainsäädäntö ja verotus

Jokaisen yrityksen tulee noudattaa maansa kirjanpitolakeja ja -määräyksiä. Suomessa kirjanpidon sääntöjä hallinnoi Kirjanpitolaki (1336/1997) ja Kirjanpitoasetus (1339/1997). Näiden lakien mukaan yritysten tulee:

 • Pitää kirjaa kaikista liiketapahtumistaan
 • Laatia tilinpäätös jokaisen tilikauden päätteeksi
 • Säilyttää kirjanpitoaineistoa vähintään 10 vuotta

Lisäksi yritysten tulee huolehtia verojen maksamisesta. Yleisimpiä veroja ovat arvonlisävero (ALV), ennakkovero ja tulovero. Verotukseen liittyvät asiat voivat tuntua monimutkaisilta, mutta verojen maksaminen on yrityksen vastuulla. Onneksi verottajan nettisivuilta löytyy paljon apua ja ohjeita erilaisten verojen maksamiseen ja voit kysyä neuvoa myös kirjanpitäjältäsi.

Kirjanpidon järjestelmät ja ohjelmat

Nykyään kirjanpidon voi hoitaa monin eri tavoin, esimerkiksi perinteisellä paperityöllä tai digitaalisilla järjestelmillä. Digitaaliset kirjanpito-ohjelmat ovat suosittuja, koska ne tarjoavat helppokäyttöisiä ja tehokkaita ratkaisuja yrityksen taloushallintoon. Useita kirjanpito-ohjelmia löytyy markkinoilta, joten vertailemalla eri vaihtoehtoja voit valita juuri sinulle sopivimman ratkaisun.

Suosittelemme Procountor-kirjanpito-ohjelmaa

Procountor on suosittu ja monipuolinen kirjanpito-ohjelma, joka on erinomainen valinta aloittaville yrityksille. Se on helppokäyttöinen ja tarjoaa kattavan valikoiman ominaisuuksia, kuten automaattisen verkkolaskutuksen, palkanlaskennan, raportoinnin ja budjetoinnin. Procountor on pilvipohjainen järjestelmä, mikä tarkoittaa, että voit käyttää sitä mistä tahansa ja milloin tahansa, kunhan sinulla on internetyhteys.

Lisäksi Procountor tarjoaa erinomaisen tukipalvelun, joka auttaa sinua ratkaisemaan mahdolliset ongelmat ja vastaamaan kysymyksiisi liittyen ohjelman käyttöön. Procountorin avulla voit pitää yrityksesi kirjanpidon ajan tasalla ja varmistaa, että olet täyttänyt kaikki lakisääteiset vaatimukset. Tutustu Procountorin tarjoamiin mahdollisuuksiin ja harkitse sen käyttöönottoa yrityksesi kirjanpidon tehostamiseksi.

Perinteinen kirjanpito vs. digitaalinen kirjanpito

 • Perinteinen kirjanpito: Käsinkirjoitettu tai tietokoneella laadittu kirjanpito, jossa liiketapahtumat kirjataan manuaalisesti. Tämä voi olla aikaa vievää ja altista virheille, mutta sopii hyvin pienille yrityksille, joilla ei ole monimutkaista taloustilannetta.
 • Digitaalinen kirjanpito: Sähköisessä muodossa oleva kirjanpito, joka hyödyntää erilaisia ohjelmia ja sovelluksia. Tämä tehostaa kirjanpitoprosessia, minimoi virheitä ja mahdollistaa reaaliaikaisen seurannan yrityksen taloudellisesta tilanteesta.

Tärkeät kirjanpidon termit

Tärkeiden kirjanpidon termien tuntemus auttaa ymmärtämään kirjanpidon periaatteita paremmin.

 • Debet ja Kredit: Kirjanpidossa käytettävät peruskäsitteet, jotka kuvaavat liiketapahtumien vaikutusta yrityksen taseeseen. Debet tarkoittaa, että varat lisääntyvät, kun taas kredit tarkoittaa, että varat vähenevät.
 • Tilikartta: Yrityksen käyttämä tilien luokittelu, joka kuvaa yrityksen eri tulo- ja menoeriä. Tilikartta on yrityksen talouden ”runko”, jonka avulla liiketapahtumat kirjataan oikein.
 • Tilinpäätös: Kirjanpidon vuosittainen lopputulos, joka kattaa tuloslaskelman, taseen ja liitetiedot. Tilinpäätös antaa kuvan yrityksen taloudellisesta tilanteesta ja sen kehityksestä.

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Miten voin pitää kirjaa yritykseni tuloista ja menoista?

On tärkeää, että pidät huolellisesti kirjaa yrityksesi tuloista ja menoista. Voit tehdä tämän esimerkiksi seuraavasti:

 • Käyttämällä kirjanpito-ohjelmaa, joka auttaa sinua seuraamaan ja kirjaamaan liiketapahtumia automaattisesti
 • Pidä kuitit ja tositteet järjestelmällisesti tallessa, jotta voit tarkistaa ja kirjata ne myöhemmin
 • Tee aikataulu kirjanpidon päivittämiselle, jotta se pysyy ajan tasalla ja virheet pysyvät minimissä

Onko kirjanpidon ulkoistaminen hyvä vaihtoehto?

Kirjanpidon ulkoistaminen voi olla hyvä vaihtoehto, jos sinulla ei ole aikaa tai osaamista hoitaa sitä itse. Ulkoistamalla kirjanpidon voit keskittyä yrityksesi kehittämiseen ja varmistaa, että kirjanpito on ammattilaisten käsissä. Tärkeintä on valita luotettava ja kokenut kumppani, joka ymmärtää yrityksesi tarpeet ja lainsäädännön vaatimukset.

Mitä eroa on tuloslaskelmalla ja taseella?

Tuloslaskelma ja tase ovat tilinpäätöksen keskeisiä osia, ja niillä on seuraavat erot:

 • Tuloslaskelma: Kuvaa yrityksen tuloja ja kuluja tietyllä ajanjaksolla, esimerkiksi tilikauden aikana. Tuloslaskelman avulla voidaan seurata, kuinka paljon yritys on tehnyt voittoa tai tappiota.
 • Tase: Kuvaa yrityksen varallisuutta ja velkoja tiettynä ajankohtana, esimerkiksi tilikauden lopussa. Taseen avulla voidaan arvioida yrityksen taloudellista asemaa ja vakavaraisuutta.

Kirjanpidon tarkoituksena on antaa sinulle selkeä kuva yrityksesi taloudellisesta tilanteesta, jotta voit tehdä oikeita päätöksiä ja ohjata yritystäsi kohti menestystä. Älä pelkää pyytää apua tai neuvoja kirjanpidon asiantuntijoilta, sillä he voivat auttaa sinua löytämään parhaat ratkaisut yrityksesi tarpeisiin.

Haluatko ulkoistaa kirjanpitosi? Ota yhteyttä!

Aloittavan-yrityksen-ABC--kirjanpidon-perusteet-uusille-yrittajille

Millainen ongelma tai muutostoive on edessäsi?

Kerro tilanteesi ottamalla yhteyttä!