Email

tuija.humberg(at)humberg.fi

Tilitoimisto-Humberg_logo

Soita!

+ 358 40 837 8166

Blogi

Valmistaudu verotarkastukseen – vinkit yrityksille

25/08/2023

Verotarkastus voi olla monille yrityksille stressaava tilanne. Tarkastuksella pyritään varmistamaan, että yrityksen kirjanpito ja veroilmoitukset ovat säännösten ja määräysten mukaisia. Onneksi oikealla valmistautumisella ja tiettyjen käytänteiden noudattamisella voidaan suurimmat riskit välttää ja tehdä tarkastuksesta sujuva prosessi.

Matkalaskut

Matkalaskut ovat yksi yleisimmistä syistä ongelmiin verotarkastuksen aikana. On tärkeää pitää nämä asiat mielessä:

 • Koska lähdetty ja tultu: selkeät päivämäärät ja kellonajat on merkittynä.
 • Osoitteet: kirjaa tarkasti, mistä lähdettiin ja mihin matka päättyi.
 • Matkan tarkoitus: ole selkeä ja yksityiskohtainen. ”Kokous asiakkaan x kanssa” on parempi kuin pelkkä ”työmatka”.

Edustus- ja kokouskulut

Näitä kuluja käsitellään usein kriittisesti verotarkastuksessa, joten on erityisen tärkeää olla tarkkana:

 • Ketkä osallistuivat: kirjaa osallistujien nimet. Jos kyseessä on suurempi tilaisuus, yritä silti listata edes keskeisimmät osallistujat.
 • Missä: anna tarkka osoite ja mahdollisesti myös tilan nimi (esim. ravintolan nimi).
 • Miksi: mikä oli tilaisuuden tavoite? Oliko se esimerkiksi asiakastapaaminen, tuotelanseeraus tai koulutus?
 • Miksi juuri tämä paikka ja kulut: joskus saatetaan kysyä, miksi tietty paikka tai tietyn suuruinen kuluerä valittiin. On hyvä olla valmis selittämään syitä.
 • Huom! Alkoholi katsotaan lähes poikkeuksetta edustuskuluksi.

Muista: Mitä selkeämmin ja yksityiskohtaisemmin kulut on kirjattu ja dokumentoitu etukäteen, sitä helpompaa ja sujuvampaa verotarkastuksesta tulee. Kuten sanonta kuuluu: ”Ennakointi on puoli voittoa.”

Dokumentoinnin merkitys

On sanomattakin selvää, että dokumentaation on oltava ajan tasalla ja helposti saatavilla. Tämä nopeuttaa verotarkastusprosessia ja auttaa välttämään mahdolliset erimielisyydet.

 • Säilytä kaikki tositteet: On tärkeää, että kaikki kuitit, laskut ja muut tositteet säilytetään huolellisesti ja järjestelmällisesti. Tämä tekee niiden esittämisestä tarvittaessa helppoa.
 • Käytä sähköisiä järjestelmiä: Monet yritykset ovat siirtyneet käyttämään sähköisiä kirjanpitojärjestelmiä, jotka helpottavat tositteiden ja tietojen hallintaa. Nämä järjestelmät voivat myös auttaa tarkistamaan, että kaikki tiedot ovat oikein ja täydelliset.

Kommunikoi avoimesti ja yhteistyössä

Jos olet epävarma jostakin seikasta tai jos verotarkastaja pyytää lisätietoja:

 • Ole avoin ja rehellinen: Jos et tiedä vastausta tai jos jokin tieto puuttuu, kerro siitä suoraan. Yritä sitten yhdessä tarkastajan kanssa löytää ratkaisu.
 • Jos yrityksesi myy toisinaan toimialansa ulkopuolisia tuotteita tai palveluita, on tästä tärkeää mainita avoimesti verotarkastuksen alkupalaverissa – se selkeyttää tulevaa tarkastusta.
 • Pyydä lisäaikaa tarvittaessa: Jos sinulla ei ole kaikkia tarvittavia tietoja heti saatavilla, pyydä kohteliaasti lisäaikaa. Useimmat verotarkastajat ovat ymmärtäväisiä, kunhan osoitat vilpittömyytesi ja yhteistyöhalukkuutesi.

Asiantuntijan neuvot

Jos et ole varma jostakin seikasta tai haluat varmistaa, että kaikki on kunnossa ennen tarkastusta:

 • Konsultoi kirjanpitäjääsi: Jos sinulla on ulkoistettu kirjanpito, ole yhteydessä kirjanpitäjääsi ja keskustele tulevasta tarkastuksesta.
 • Harkitse asiantuntijan palkkaamista: Jos sinulla ei vielä ole kirjanpitäjää tai jos tunnet tarvitsevasi lisäneuvoja, harkitse kirjanpidon asiantuntijan palkkaamista avuksesi. 

Verotarkastus ei ole syy paniikkiin, vaan mahdollisuus näyttää, että yrityksesi toimii rehellisesti ja säännösten mukaan. Parhaat käytännöt ja hyvä kirjanpidon järjestys auttavat sinua välttämään verotarkastuksen aiheuttamat ongelmat ja stressin. Muistathan, että yrittäjänä olet aina itse vastuussa oman kirjanpitosi oikeellisuudesta.

Jos tarvitset apua kirjanpidossasi tai haluat lisätietoja siitä, kuinka valmistautua verotarkastukseen, ota yhteyttä! Me olemme täällä auttaaksemme ja varmistaaksemme, että yrityksesi talousasiat ovat kunnossa.

Valmistaudu verotarkastukseen – vinkit yrityksille

Millainen ongelma tai muutostoive on edessäsi?

Kerro tilanteesi ottamalla yhteyttä!